10 tips kiezen van een trouwdatum

Geplaatst door in Tips&Tricks op 13 januari, 2015 0 Comments save-the-dates

“Je bent verloofd?! Gefeliciteerd! Wanneer gaan jullie trouwen?” – Dit is een van de eerste vragen die je krijgt vanuit je omgeving wanneer je iemand verteld dat je verloofd bent. De gemiddelde verlovingsperiode duurt ongeveer een jaar en deze periode geeft je de tijd om je droomjurk en droomlocatie (sommige zijn zelfs al een jaar vooraf gereserveerd). Het valt vaak niet mee, een trouwdatum kiezen. Veel bruidsparen trouwen in mei, juni en september. Dit zijn populaire maanden omdat het weer vaak goed is en ze net niet in het vakantiehoogseizoen vallen. Een speciale datum kan de sfeer van jullie bruiloft bepalen. Een bruiloft in de winter geeft natuurlijk een hele andere impressie aan de dag dan een bruiloft in de lente. Hieronder mijn tips om een dag te kiezen die zowel praktisch als persoonlijk is.

Focus on what you want your wedding day to be and how to portray that in a date.

1) Hou rekening met je eigen agenda

De meeste bruidsparen willen na de grote dag direct op huwelijksreis gaan. Het is daarom ook handig om te kijken wat jullie huwelijksreisbestemming is. Als jullie net zo’n die hard reizigers zijn als ik, met een specifieke wensenlijst dan is het wel fijn als je na je bruiloft ook daadwerkelijk naar die ene speciale droombestemming kunt gaan. Daarbij ben je vaak afhankelijk van het seizoen. Bovendien zullen jullie jaarlijks je jubileum gaan vieren. Buiten het hoogseizoen weekendjes wegboeken is dan toch echt voordeliger.. en leuker. Terwijl de meest belangrijke persoon op je bruiloft is je aanstaande, wil je natuurlijk ook een datum kiezen waarop de meeste van je VIPs beschikbaar zijn.

2) Kies het seizoen

Het weer bepaald niet alleen de bruiloftsstijl en locatie, maar geeft ook een totaal andere sfeer en gevoel. Wil je binnen of buiten trouwen? Op het strand, in een hotel of in een boerderij? Overleg welke stijl je wilt hebben. Als het sneeuwt buiten en het vriest dan gedragen mensen zich heel anders. Bedenk daarom wat je wilt dat je bruiloft uitstraalt qua persoonlijkheid en kies het passende seizoen.

Ik help je kiezen: Vrijgevochten plezier, zonovergoten ingesteld, wild en bezweet dansend: Ga voor een zomerse bruiloft. Weelde, sneeuwval, feestdag gevoel: Probeer een winter bruiloft. Rijke kleuren, nostalgie, warme appelcider: Een herfstbruiloft is voor jullie. Versheid, pastels, een veldbloem-boeket: Een lentebruiloft is jouw ding.

10 tips kiezen van een trouwdatum weddingplanning trouwdatum trouwdag tijdsplanning

Photographer: Tec Petaja

Dus tja, wat is nu de beste maand om te trouwen? Het is lastig om één maand aan te geven. In verband met de weersomstandigheden in ons kleine kikkerlandje blijft het gewoon altijd een gok. Uit verschillende onderzoeken komt de maand april als beste maand naar voren. Het is dan vaak droog met aangename temperaturen.

3) Welke dag trouwen?

Als jullie een maand hebben gekozen, moeten jullie gaan bepalen op welke dag je wilt trouwen. Het kan fijn en handig zijn voor jullie zelf en je gasten als je in het weekend trouwt. Niemand hoeft dan vrij te vragen om op jullie bruiloft aanwezig te zijn. Ook is het een fijne bijkomstigheid dat de gasten de volgende dag niet aan de slag hoeven.

4) Een dag met symboliek!

Hoe romantisch zou het zijn om te trouwen op de dag dat jullie ogen elkaar voor voor het eerst ontmoetten, de dag dat jullie officieel een stel werden of datums die speciaal zijn voor jullie familie zoals de trouwdag van je grootouders (goed voorbeeld doet volgen). Trouwen op de datum van jullie ontmoeting heeft een mooie betekenis. Bijkomend voordeel voor verstrooide bruidegommen: zij zullen hun trouwdag in de toekomst niet snel vergeten. Wist je trouwens dat ze in sommige culturen traditionele methodes volgen om tot een datum te komen – Japanse families gebruiken koyomi, een een oude astrologische kalender, om de meest gunstige dag te bepalen, terwijl de oude Grieken het doen aan de hand van varkens ingewanden! Het kan zijn dat jullie exacte datum niet mogelijk is – de locatie is al geboekt of de dag valt op een maandag – maar je kunt aardig in de buurt blijven. Vertel je gasten tijdens de ceremonie ook waarom je voor deze dag gekozen hebt.

10 tips kiezen van een trouwdatum weddingplanning trouwdatum trouwdag tijdsplanning

5) Ken je budget

Het budget kan invloed hebben op jullie keuze. WEETJE! Vrijdag is de populairste dag om te trouwen. De minst populaire dagen zijn de zondag en de maandag. er wel rekening mee dat het duurder is om een trouwlocatie af te huren in het weekend. Ook het trouwen voor de wet in het gemeentehuis kost in het weekend meer dan op een maandag. Maakt het niet uit welke dag je trouwt, maar wil je vooral kosten besparen? Denk dan eens aan een doordeweekse dag. Bij iedere gemeente wisselen de kosten voor het sluiten van een huwelijk. Heel logisch is het wel dat de kosten voor een huwelijk op maandag veel lager liggen als die van een vrijdag, zaterdag of zelfs zondag. Ook locaties hebben vaak lagere vraagprijzen voor doordeweekse dagen. Trouwen tijdens de werkweek kan een moeilijke zaak zijn om te vragen van jullie gasten, maar als je van plan ben het een relatief kleine bruiloft te geven en mensen ruim van tevoren laat weten, ben ik er zeker van dat jullie vrienden en familie het zullen begrijpen.

6) Gezondheid van het bruidspaar en familieleden

Als er lopende gezondheid kwesties zij bij jezelf, je aanstaande echtgenoot of leden van jullie familie die je echt heel graag bij de bruiloft wilt hebben, is het de overweging waard om dit bij de keuze van de trouwdag mee te nemen. Vindt je het belangrijk om liever eerder dan later te trouwen vanwege een ziek persoon? Wees dan flexibel met je trouwdatum en pas hem aan voor degene die er het meeste toe doet.

10 tips kiezen van een trouwdatum weddingplanning trouwdatum trouwdag tijdsplanning

Photographer: Tec Petaja

7) Houd rekening met vakanties

Het kan handig zijn om rekening te houden met schoolvakanties. Als je je bruiloft hier buiten plant, heb je de grootste kans dat iedereen die je wilt uitnodigen er ook daadwerkelijk bij kan zijn. Als jullie veel of weinig kinderen op de bruiloft verwachten, is het ook goed om te kijken naar de vakantieperiodes. Zij zijn dan zeker vrij. Wil je in augustus (midden in de zomervakantie dus) in Nederland trouwen, met de hoop op mooi weer? Stuur dan tijdig een ‘Save the Date’ kaartje zodat jullie gasten rekening kunnen houden met het boeken van de zomer vakantie. Trouw je dan liever in het buitenland? Weet dat je in het hoogseizoen de hoofdprijs betaald voor hotels en andere accommodaties.

8) Destination wedding

Droom je van trouwen in het buitenland? Laat je informeren welke tijd het beste is om naar de bestemming te reizen. Zo heb je op de Caribbean soms te maken met orkaanseizoenen, topdrukte qua toerisme in de zomermaanden in Italie, of zijn de winter en de zomer omgedraaid zoals in Zuid Afrika. Doe daarom goede research. Als je ver wilt reizen hou dan wel rekening met je gasten. Een bruiloft in het buitenland heeft meestal minder gasten, maar als je oma niet goed ter been is zou je misschien een bruiloft dichter bij huis kunnen overwegen.

10 tips kiezen van een trouwdatum weddingplanning trouwdatum trouwdag tijdsplanning

Photographer: ErichMcVey

9) Beschikbaarheid van de fotograaf

Als je een populaire trouwfotograaf wilt inhuren, dan kun je deze beter zo snel mogelijk contacten om te checken of hij of zij beschikbaar is op jouw gewenste dag. Wees flexibel, en weet dat er nog een heleboel andere geweldige fotografen zijn als het je simpelweg niet lukt om Elizabeth Messina (aka een van wereldbekende topfotografe) te strikken!

10) Houd rekening met feestdagen

Sinterklaasfeest, Kerstmis, Valentijnsdag, Pasen, Hemelvaart, Koning(s/inne)dag. Dit zijn allemaal voorbeelden van (feest)dagen die een grote invloed kunnen hebben wanneer je op zo’n dag wilt trouwen. Veel gemeenten zijn dan gesloten of zijn er wegen afgesloten en omleidingen ingesteld. Ook kunnen de prijzen van locaties en leveranciers met Valentijn en in de decembermaand aardig oplopen in vergelijking met maanden.

Na al deze tips hoop ik dat jullie samen tot een trouwdatum kunnen komen. Hebben jullie al een datum, deel dan op de blog waarom je die dag speciaal hebt gekozen. Ik ben benieuwd naar jullie verhalen.

Please leave a Comment