10 tips voor een stressvrije bruiloft

Geplaatst door in Tips&Tricks op 21 oktober, 2017 0 Comments tips stressvrije bruiloft planning

Jullie verloving is een bijzondere periode. Jullie gaan een stap verder in jullie relatie en dat is niet niks. Maar na de eerste geluksmomenten bij het bekendmaken aan je omgeving komt er een hoop op je af tijdens het weddingplanning. Daarom tips om jullie trouwplanning ervaring zo leuk, stressloos, positief en liefdevol als mogelijk te maken.

1. Wees een team vanaf de start

Bij veel koppels is altijd een van de twee net iets meer geinteresseerd of enthousiast in het plannen van de bruiloft, dan de ander. Het kan verleidelijk zijn om daarom die persoon maar haar/zijn gang te laten gaan. Maar wanneer je niet op dezelfde pagina zit en samenwerkt, kan het naar verloop van tijd leiden tot irritaties en zelfs ruzies wanneer het gaat om beslissingen nemen, het managen van het budget, omgaan met leveranciers en prangende vragen van vrienden en familie. En laten we eerlijk zijn jullie gaan SAMEN trouwen.

Voordat je beslissingen gaat nemen, ga eerst samen zitten voor de weddingplanning om in een eerlijk gesprek te bespreken hoe jullie je bruiloft voor je zien, wie je wilt uitnodigen en hoeveel je -realistisch gezien kan- uitgeven en of je wilt investeren in een weddingplanner of -styliste. Communicatie is de beste tool om onenigheden en stress te voorkomen bij wat een plezierige en leuke tijd zou moeten zijn. Luister naar de ander.

10 tips voor een stressvrije bruiloft

2. Maak een realistisch budget

De meeste stellen maken een trouwbudget of in ieders geval een lijst met wat ze willen besteden aan bepaalde gebieden van hun bruiloft. Maar slechts weinig stellen maken een goed samengesteld budget wat is gebaseerd op daadwerkelijk kosten. Dus eenmaal startend met zoeken van leveranciers komen ze erachter dat ze ruim over budget gaan zonder te weten waardoor.

Op verschillende trouwblogs kun je een indicatie krijgen over wat welke categorie/dienst ongeveer zou moeten kosten. Hou hier wel rekening mee dat iedereen een bruiloft anders viert. De één spendeert een paar duizend euro (heel low budget met hulp van vrienden en zonder professionele leveranciers) tot het andere uiterste een high end wedding met BN-er als zanger. Je kunt het zo gek maken als je wilt.

Bepaal voor jezelf daarom hoeveel je kunt en wilt uitgeven aan jullie bruiloft. Misschien dat ouders een bijdrage willen leveren en vandaar uit kan je een realistisch budget creëren. Tel hierbij minimaal 10% bij alles op, omdat je erachter zult komen dat je vaak meer en meer leuke ideeën en extraatjes (het is ook zo leuk allemaal) wilt dan je in eerste instantie gedacht had. Niet alleen zijn er veel meer mogelijkheden dan je gedacht had. Er gaat een hele wereld voor je open, als je je gaat verdiepen dan enkel een locatie, jurk, band en een trouwboeket.

10 tips voor een stressvrije bruiloft

Fox & Owl Studio

3. Zet de verwachtingen bij anderen

Vrienden en familie kunnen zich helemaal uit pure enthousiasme laten gaan in jullie bruiloft. Ze komen met -in hun ogen- fantastische ideeën. Wat geweldig is, maar soms kan het erg overweldigend zijn. En niet altijd in lijn zijn met wat jullie zelf in gedachten hadden. Soms voel je bijna verplicht om het advies aan te nemen en wil je niemand op de tenen trappen. Maar jullie trouwen maar een keer. Het is om later geen spijt te krijgen belangrijk bij jullie gevoel te blijven en niet te veel te laten leiden door mensen in jullie omgeving. Als je wilt gaan voor een intieme, informele, niet-religieuze of non-traditionele bruiloft, is het goed om ouders en oudere familie leden hier zo vroeg mogelijk op voor te bereiden.

Beheersing van verwachtingen help jullie stress, verwarring en gekwetste gevoelens te vermijden op weg naar jullie grote dag.

4. Zet ook je eigen (beheersbare) verwachtingen

Zoveel van jullie hebben misschien gedroomd van de grote witte jurk, een prachtig kasteel, een 10-lagen bruidstaart en al je vrienden en familie. En kom je er nu achter hoeveel dat kost. Yikes! Er is geen reden waarom je dat alles niet kunt hebben (er zijn manieren om dingen in elk budget te laten werken!). Maar praktisch zijn en het houden van perspectief is misschien het belangrijkste wat je kan doen om angst te voorkomen tijdens het plannen.

Zet jezelf niet onder druk om de “perfecte” bruiloft te hebben. Het bestaat niet en het zal alleen maar jullie grote dag verpesten als je op zoek gaat naar alles dat niet klopt.

Manage ook je verwachtingen over jezelf. Je hoeft niet uberslank te zijn om van je dag te kunnen genieten. Een kleiner maatje jurk gaat je echt niet meer doen stralen. Dat doe je al. Zoek een mooie jurk in jouw maat, wat het dan ook is. Ga niet een jaar lang stressen om dat “ideale” gewicht te bereiken. Het is goed om een doel te hebben, maar extreem en obsessief afvallen helpt niemand.

10 tips voor een stressvrije bruiloft

Laura Goldenberger Photography

5. Maak keuzes

Bijna altijd, wanneer bruidsparen vragen voor advies over huwelijksplanning, zeg ik, ‘kies drie dingen die echt prioriteiten zijn voor jullie, en focus jullie budget daarop.’

Het probleem is dat voor de meeste mensen de prioriteiten vaak eten, fotografie, muziek of de locatie zijn. Dit zijn allemaal de duurste, grootste onderdelen van de bruiloftsplanning. Om te voorkomen dat je gestressed raakt (en je budget overschrijdt), denk ik dat je maximaal twee prioriteiten moet kiezen, bijvoorbeeld eten en fotografie, of decoratie en entertainment. Je vindt nog steeds een goede locatie, cateraar of band als je ze niet als je prioriteiten selecteert, maar laat het je niet stressen als jullie niet op alles je nummer één keuze kunt krijgen. Je zal je compromissen op de dag echt niet herinneren, als je van tevoren goed hebt bedacht wat echt belangrijk voor je is. I promise!

6. Leer hoe nee te zeggen

Sommige koppels hebben te maken met familie en vrienden met veel adviezen en suggesties. Leer om vriendelijk advies aan te nemen en naar de standpunten van de mensen te luisteren. Maar aan het einde van de dag is het jullie bruiloft. Dus als je moeder haar achterneef wil uitnodigen, je vader dat denkt dat jullie opgehaald willen worden in een witte limousine terwijl je eigenlijk een laid back bruiloft wilt zonder glamour, en je zus dringt erop aan dat je een boeket moet gooien wanneer je dat niet wilt, zeg gewoon ‘nee’.

Je zult vast hier en daar een concessie doen (zoals ik al zei, het gaat allemaal om diplomatie!). Maar als je jezelf zegt ‘ja’ op te veel dingen , verlies je grip op de dag. Dan zul je ze een manier moeten vinden om ze heel vriendelijk, maar vastberaden, vertellen dat het niet deel uitmaakt van je plan.

 

7. Maak een Non-Wedding plan

Dit kan voor sommigen vanzelfsprekend zijn, maar zet tijdens het plannen van je bruiloft je normale leven niet “on hold”. Tijdens het sparen en planning van de bruiloft gaat de aandacht volledig naar de bruiloft, waardoor stellen een enorme leegte voelen na de bruiloft.

Doe ook genoeg niet-bruiloft gerelateerde dingen tijdens je verloving; spreek af met vrienden en praat dan ook even niet over je bruiloft, en plan weekendjes weg. Gewoon ouderwetse romantiek om oog te houden voor elkaar in alle drukte en spannende tijd.

Als je het gevoel hebt dat een heel jaar van je leven opgaat in het organiseren van jullie bruiloft, zul je sneller angstig worden over hoe het allemaal uitkomt. Jullie bruiloft verdient veel tijd en aandacht, maar het hoeft niet het enige te zijn wat je bezighoud.

 

8. Prik momenten voor jullie weddingplanning

Anderszijns, maak tijd voor weddingplanning. Kies bijvoorbeeld standaard dagen; maandagavond en zaterdagochtend.

Wanneer je tijd reserveert in je week om beslissingen te maken zul je beiden voelen dat je voortgang boekt. Maar ook dat het weddingplanning niet andere aspecten van je leven overneemt. Vooral jullie sociale leven!

 

9. Maak een planning

Maak een to do lijst voor alles wat je moet doen. Verdeel ze iedere week. Niet alles hoeft te gelijkertijd. Zo kan de taart best nog even wachten, terwijl je die te gekke fotograaf toch echt wel een jaar van te voren wilt vastleggen. Vink af wat je gedaan hebt. Dit dwingt je om keuzes te maken. Zorg trouwens dat je minimaal 2 weken voor de bruiloft alles gereed hebt. Je wilt in de laatste weken niet meer bezig zijn met de to do’s, maar genieten van deze bijzondere stap.

10. Schakel een expert in

Voel je je ondanks deze tips nog steeds overwhelmed? Twijfel je of jullie wel de juiste keuzes maken? Zie je door de bomen het bos niet meer? Een weddingplanner kan jullie helpen met advies en als sparringspartner. Ze neemt de weddingplanning met alle –oh so boring– logistieke rompslomp en oneindige communicatie met leveranciers over, terwijl jullie de leuke dingen zoals bruidstaart proeven, bruidsjurk passen etc. Ook een bruiloftstyliste kan jullie helpen om echt een bijzondere touch te geven aan de dag. Met alle kennis en te gekke items die zij kunnen verzorgen wordt iedere trouwlocatie omgetoverd tot een bijzondere waarbij de gasten veel ooohs en aaahs zullen laten vallen. Don’t worry! Het blijft jullie bruiloft en je hebt nog steeds input. Het wordt alleen net een tikje mooier! Kijk bij de diensten wat NINA weddings voor jullie kan betekenen. Zo kunnen jullie optimaal genieten van de aanloop naar de bruiloft en de dag zelf.

Ik ben benieuwd. Hebben jullie nog goede tips en adviezen? Wie is bij jullie het meest actief in het trouwplannen? Waar lopen jullie tegenaan? Laat een comment hieronder achter en help je mede-bruidjes.

 

 

 

Please leave a Comment