12 Tips schrijven eigen trouwgeloftes

Geplaatst door in Special moments op 2 februari, 2016 0 Comments tips schrijven van je eigen trouwgelofte

In Amerika is het de normaalste zaak van de wereld, in Nederland zien we het steeds meer: trouwgeloftes voor het jawoord, ook wel wedding vows genoemd. Een prachtige tekst/belofte, maar hoe stel je deze trouwgeloftes eigenlijk op? Wat trouwgeloftes precies zijn? Het bruidspaar spreekt naar elkaar uit waarom ze zo dol op elkaar zijn, wat de ander bijzonder maakt en waarom ze voor elkaar kiezen. Omdat je deze trouwgeloftes zelf opstelt en dus veel persoonlijker zijn, is de emotionele waarde veel groter dan bij de standaard geloftes. Het gaat erom dat je belooft dat je bij elkaar wilt blijven, dat je voor elkaar kiest. Het draait om jullie liefde. Een persoonlijke trouwbeloft is het uitspreken hiervan. Het kan zijn dat jullie een anekdote willen opstellen of gewoon jullie liefde naar elkaar willen uiten. Persoonlijker kan het niet. Hier 12 tips voor het schrijven van jullie eigen persoonlijke trouwgeloftes:

12 Tips schrijven eigen trouwgeloftes trouwgelofte planning ceremonie 1. Jullie moeten het er allebei mee eens zijn

Want het is niet niets, om elkaar in de ogen aan te kijken en te zeggen wat jullie voor elkaar voelen. Als een van jullie hier zich ongemakkelijk bij voelt, is het misschien niet iets voor jullie. Overleg van tevoren wat goed voelt en wat niet.

12 Tips schrijven eigen trouwgeloftes trouwgelofte planning ceremonie

2. Bespreek de regels

Jullie spreken de trouwgeloftes pas uit op de grote dag zelf. Daarvoor is het wel verstandig om bepaalde richtlijnen op te stellen. Wat is de tone of voice? Hoelang moet het zijn? 2 minuten? 4 misschien? In welke richting zoeken jullie de trouwgeloftes (het ‘hoe hebben we elkaar ontmoet’-verhaal of ‘hoe ziet onze toekomst eruit?’)? En hoe sluiten jullie af? Laat nu je creativiteit de vrije loop.

12 Tips schrijven eigen trouwgeloftes trouwgelofte planning ceremonie

3. Neem een trip down the memory lane for inspiratie

Voordat je gaat beginnen met schrijven denk even terug aan hoe het begon. Wanneer wist je dat je verliefd was? Wat maakt hem zo bijzonder? Wat is jullie favoriete herinnering? Denk aan vroeger, aan de leuke herinneringen, denk aan bijzondere gebeurtenissen en vraag je af waarom je je hele leven bij deze man wil blijven. Inspiratie zat. Nu nog op papier zetten.

12 Tips schrijven eigen trouwgeloftes trouwgelofte planning ceremonie

4. Schrijf het op

Nu is het moment om je emoties op te schrijven. Zorg voor een relaxte omgeving. Blader door fotoalbums, bekijk vakanties en andere momenten terug om inspiratie te krijgen. Pak een pen en papier of of eem een notitieboekje overal mee naartoe (of typ het in je smartphone), zodat als je weer wat te binnen schiet, je het kan noteren. Soms zit je misschien op werk en ploot er een willekeurige gedacht in je hoofd en kun je hem meteen toevoegen aan je lijst met ideeen zodat je het niet vergeet.  Neem de tijd! Verzamel zo gewoon een paar maanden lang zinnen en ideeën om je geloften voor maanden en maanden. Waarschijnlijk gebruik je de helft hiervan niet, maar je wilt niet terugkijken op een ceremonie en denken had ik maar iets anders gezegd.  Het is heerlijk om zo veel leuk materiaal te hebben om mee te werken zodra je gaat beginnen aan de afronding van je geloften.12 Tips schrijven eigen trouwgeloftes trouwgelofte planning ceremonie

5. Maak een belofte

Bepaal jullie definities van het huwelijk en liefde. Iedereen heeft een ander beeld van een perfect huwelijk. Hoe zie jij het voor je? Wat zal je echtgenoot voor je doen en wat doe jij voor haar/hem? Denk na over relaties die je inspireren en hoe je ze kunt gebruiken in je eigen relatie.  Onthou dat dit een belofte is – er bestaat geen fout antwoord. Dat het persoonlijke trouwgeloftes zijn, betekent niet per definitie dat ze niet ‘echt’ zijn. Oké, ze zijn niet wettelijk bepaald, maar wat is er nou oprechter dan persoonlijke trouwgeloftes? Je kunt daarom best een belofte maken, waarvan wordt verwacht dat je die nakomt (bijvoorbeeld: ik zal altijd die kippensoep blijven maken wanneer je ziek bent). Heb je geen inspiratie? Kijk dan eens naar de traditionele trouwgeloftes en geef daar je eigen draai aan.

 

6. Laat die clichés voor wat ze zijn

Praat niet vol metaforen of in degelijke taal. Laat je emoties de vrije loop en stop er een flinke dosis humor in. Tranen (van het lachen), dat is wat we willen zien! Laat quotes en gedichten niet de kracht wegnemen van je eigen betekenisvolle woorden. Er zijn genoeg mooie quotes, maar beperk je tot 1 of 2 die echt staat voor jullie geweldige liefde en gebruik ze als startpunt. Je eigen woorden betekenen zoveel meer voor je partner dan die van een ander. Als je niet weet waar te beginnen, waarom dan niet met complimenten? Vertel ze waarom je van ze houd, wat maakt ze speciaal en welke eigenschappen bezitten ze dat maakt dat ‘forever’ mogelijk is.

12 Tips schrijven eigen trouwgeloftes trouwgelofte planning ceremonie

7.  Wat ga je beloven?

Wees eerlijk, wat kan je echt beloven of op zijn minst naar streven? Dat kan zijn door dik en dun steunen, onthouden om hun koffie te maken in de ochtend, nooit dat ene liedje te draaien wat ze zo haten. Vergeet niet dat je voor een groep staat – zeg niks waar je later spijt van gaat krijgen.

12 Tips schrijven eigen trouwgeloftes trouwgelofte planning ceremonie

8. Keep it short and sweet

Schrijft niet hele lappen tekst, want twee tot drie minuten doet het ‘m. En je denkt misschien van niet, maar hierin kun je al een hele hoop kwijt. En als je een beetje emotioneel labiel bent, zoals ik, ben je na een paar seconden al aan het snikken terwijl je het voordraagt.

9. Geef jezelf tijd

Veel mensen willen een week of soms zelf dag vantevoren beginnen met het schrijven, maar inspiratie komt meestal niet ineens. Geef jezelf iets meer tijd en voorkom dat je een writers block krijgt door stress. Begin enkele maanden/weken van tevoren met het brainstormen.

10. Oefen hardop!

Geef jezelf ook tijd om te oefenen. Yes, say it out loud! Gewoon omdat wat je op papier hebt geschreven,  goed overkomt, niet meteen wil zeggen dat het ook doet wanneer je het uitspreekt. Het kan zijn dat het heel onnatuurlijk zal voelen zodra je de zinnen hardop leest. Waarschijnlijk maak je nog een flink aantal wijzigingen zodra je beidt met het voorlezen van de geloften als je je verbeeld dat je echt tegen je verloofde praat.  Je wilt niet alleen het gevoel hebben dat je een mooie speech geeft, maar vooral een persoonlijke gevoel overdragen aan de ander. Bovendien hoe vaker je het hebt voorgelezen, hoe gewoner het wordt. Natuurlijk is het moment suprême het allerengst ooit, maar de kans op stotteren en haperen wordt een stuk minder wanneer je alvast hebt geoefend. Emotioneel word je toch wel, want hé, je gaat trouwen met de liefde van je leven! Hoe fantastisch is dat.

12 Tips schrijven eigen trouwgeloftes trouwgelofte planning ceremonie 11. Lees ze vooraf aan elkaar voor

Dit is een belangrijk punt. Misschien ziet je wederhelft het helemaal niet zitten. Het is natuurlijk wel wat om even ‘en plein public’ het diepste van je hart blootgeven. Dat is niet voor iedereen weggelegd.Als je je zorgen maakt dat je extreem nerveus bent of misschien echt begint met een ugly-cry, waarom dan niet delen van jullie geloftes voor de BIG day. Je kan het ook privé houden en het voor de grote dag zelf doen bij een romantisch dineetje als diegene het eng vind om te spreken voor een menigte.Het is nog steeds betekenisvol, alleen dan zonder alle druk. Je kunt ze aan elkaar voorlezen of elkaar een geschreven brief geven op de dag van de bruiloft zodat hij/zij het tijdens de voorbereidingen rustig kan lezen. PS; mooi momentje om door de fotograaf vast te laten leggen.

12. Save a copy

Je zult me later dankbaar zijn.

Keep calm and say I do. Of je de zinnen nu uit je uit je hoofd geleerd hebt of ze voordraagt vanaf papier. Neem af en toe een pauze en kijk even diep in de ogen van je partner en geniet van het moment.

Please leave a Comment