Wat doe je wel of niet als bruiloftsgast?

Geplaatst door in Tips&Tricks op 25 april, 2015 0 Comments Adrian Michael

Als weddingplanner heb ik al heel wat verschillende bruiloften gezien. Bij de gasten is er soms verwarring over de verwachtingen; wat moet ik aan, mag ik wel of niet iemand meenemen, ben ik ook uitgenodigd voor de ceremonie?  Heb je deze zomer een of meerdere bruiloften maar weet je niet wat er nou eigenlijk precies van jou als gast verwacht wordt? Geen zorgen – hieronder ga ik de etiquette bespreken van RSVP tot party.

Wat doe je wel of niet als bruiloftsgast? gastenlijst gasten dresscode bruiloft

Répondez s’il vous plaît!

Niets is zo vervelend voor een bruidspaar als ze niet weten waar ze aan toe zijn. Als er iets is dat op bruiden en bruidegoms zenuwen werkt voor de bruiloft, zijn het de gasten die niet tijdig laten weten of ze wel of niet komen. Een RSVP is vaak opgenomen in trouwkaarten en indien opgenomen RSVP zo snel als menselijkerwijs mogelijk is. Repondez s’il vous plaît! Letterlijk, “reageren alstublieft.” Binnen een paar weken, stuur het terug, zelfs als de deadline nog ver weg is. Het zijn gewoon goede manieren, en het is essentieel om te bepalen hoeveel de bruiloft gaat kosten en om op tijd alles geregeld te hebben. Er zijn zo veel kosten voor de planning, en de meeste van die kosten wordt bepaald door de aantallen op de gastenlijst.

DON’T assume you can bring a date

Neem niet als vanzelfsprekend aan dat je een date mee kunt brengen. Het bruidspaar begrijpt dat je niet lievers doet dan je (nieuwe) liefde showen en dat je tijd met haar of hem wilt doorbrengen. Maar om tot een gastenlijst te komen heeft het bruidspaar een lange, oneindige lijst met namen doorgewerkt en hoe graag ze het ook willen, een budget geeft niet oneindige ruimte en worden er keuzes gemaakt. Zie het niet als een persoonlijke afwijzing tegenover je nieuwe liefde. Tenzij er “en gast” op de uitnodiging staat, moet je de bruiloft alleen bijwonen. En nee, ook NIET de bruid bellen en vragen of je een date kan meebrengen. Als de bruid en bruidegom eenmaal hun beslissing hebben genomen, is het wat het is. Vragen om het te veranderen is respectloos, en het plaatst ze in een vervelende en ongemakkelijke situatie.

Adults only

Ja, het geen extra gasten geldt ook voor jullie kinderen. Mensen zien een bruiloft vaak als een mogelijkheid om de nieuwe baby te laten zien, of de kinderen. Maar breng ook niet zomaar je kinderen mee als alleen jullie namen specifiek op de uitnodiging staan. Het bruidspaar kan misschien niet de ruimte of budget hebben en daarom liever geen kinderen op de bruiloft willen. En…niet ieder bruidspaar wil een horde kinderen op hun bruiloft. Vaak zijn ouders dan toch meer bezig met de kinderen en willen ze een heerlijke adults only avond. Zorg dus voor een oppas. Geef de kinderen een nachtzoen en geniet even heerlijk van een avondje uit zonder kids! Gun het bruidspaar een adults only dag.

No time for casual late

Een grote do: op tijd komen. De bruid en bruidegom zijn al de hele dag (en vaak al veel langer dan alleen de dag zijn) aan het stressen. Als gast op een bruiloft moet je er dus voor zorgen dat je op tijd komt – en genoeg tijd hebt om te verdwalen. Zorg dat je 20 tot 30 minuten voor de ceremonie start aanwezig bent.

Wat doe je wel of niet als bruiloftsgast? gastenlijst gasten dresscode bruiloft

Ashley Williams Photography

Dress appropriately

Je hoeft als vrouw niet meteen in een lange galajurk en als man in smoking (although… we never dislike that) dus probeer na te gaan hoe het bruidspaar hun dag ziet, tenzij er een dresscode op de uitnodiging staat. Gaan ze voor super chique of meer voor hipster fashionable? Daaraan kun je al veel afleiden wat de verwachting is wat betreft de outfits van de gasten. Of je nu daggast, avondgast, ceremoniegast of die buurvrouw bent die snel even tussen de boodschappen door binnen rent – de bruid en bruidegom hebben hun best gedaan om er prachtig uit te zien, so should you. De foto’s worden er héél veel beter van en het laat duidelijk zien dat je je best hebt gedaan om er net zo mooi en netjes uit te zien als het bruidspaar! Kom op ladies, grijp je excuus om te shoppen. Het is een feest dus pak lekker uit. Een nieuwe jurk die past bij de stijl kun je in ieder budget vinden, dus ook dat is geen excuus.

O stay out of the photographer’s way

Wat doe je wel of niet als bruiloftsgast? gastenlijst gasten dresscode bruiloft

Vue Photography

Alle amateurfotografen mogen tijdens de bruiloft even een dagje vrij nemen. Waarom? Ten eerste omdat jij, als gast, op deze bruiloft bent om mee te genieten. Leave your camera at home. Fotografen werken heel graag (more or less) alleen. Daar heeft het bruidspaar de pro’s voor ingeschakeld, en daar betalen ze ook goed voor. Juist zodat zij zich daar niet mee bezig hoeven te houden! Er is niets erger dan gasten die niets van de dag meekrijgen omdat ze te druk waren met alles op de camera te leggen. En het ergste van alles, walking down the aisle. Het moment waar het om draait en dan niet de vreugdevolle blikken zien, maar alleen omhoog gehouden camera’s en telefoons. Sit down, relax and enjoy the day – op die manier laat je juist ruimte om emoties tot z’n recht te laten komen. En bedenk, jouw foto’s zullen waarschijnlijk minder goed zijn dan de foto’s die de fotograaf maakt, en daarom is een goede fotograaf van levensbelang, en dus heeft het eigenlijk geen zin om zelf aan de slag te gaan – hoe leuk je het ook vindt. Het bruidspaar wordt vreselijk zenuwachtig van mensen die voortdurend foto’s van ze maken. Van de fotograaf verwachten ze het, en één of twee fotografen is echt meer dan genoeg. Ze hoeven niet achtervolgd te worden door ‘paparazzi”. Vertrouw de pro’s die het bruidspaar heeft ingehuurd, laat hen op een goede manier hun werk doen en geniet van de dag! Resist the urge to photo-bomb.

Don’t meddle

Vaak maak ik mee dat gasten zich gaan bemoeien met onderdelen van de bruiloft omdat ze bang zijn dat er iets verkeerd gaat. Ik  snap helemaal dat je die zorgen kunt hebben, maar als er professionals aan het werk zijn is het niet aan jou om je daarmee bezig te houden, tenzij iemand er om vraagt. Geef geen ongevraagd advies tijdens het maken van de groepsfoto’s, laat je tips achterwege tegenover de DJ of band, vraag niet aan de weddingplanner of ze wel op dit ene kleine dingetje heeft gelet – het kan best zijn dat ze iets over het hoofd zien, maar jij als gast bent niet degene die ze daarop moet wijzen. Nogmaals, als het pro’s zijn weten ze waar ze mee bezig zijn, en het is aan jou om te genieten van de dag! Moraal van dit verhaal: we know what we’re doing. 

Sign the guestbook

Yes, it may seem cheesy! Maar vaak is de bruiloft een grote waas voor het bruidspaar omdat er zoveel gebeurt, en ze willen een leuke herinnering van jou persoonlijk zodat ze jaren later nog steeds de dag op mooie wijze kunnen herinneren. Dus bedenk vooraf al eventuele leuke teksten voor je gastenboek. Dat voorkomt de standaard ” van harte gefeliciteerd” en kun je echt een mooie boodschap achterlaten.

Don’t share wedding photos — yet

Hoewel het super verleidelijk is om bruiloftsfoto’s direct te delen online, is het beter om te wachten tot het bruidspaar hun eigen foto’s hebben gepost voordat je die van jou plaatst. Je ontneemt ze stiekem de eer van het Facebook moment… van hun eigen dag. Geniet van de bruiloft in plaats van als verslaggever te werken.

Wat doe je wel of niet als bruiloftsgast? gastenlijst gasten dresscode bruiloft

Photography by Dominique Bader

Get on the dancefloor

Iedereen wilt een gezellig trouwfeest en er wordt daarom vaak een feest met (goede) muziek geregeld. Het bruidspaar stelt het dan ook op prijs dat er gedanst wordt.  Hun grootste angst is dat gasten het niet naar hun zin hebben. Ook al is het misschien niet helemaal jouw muziek, just dance and enjoy! Maar, begin niet met dansen voordat het bruidspaar de openingsdans heeft gedaan. Daarna kun je volledig uit je dak gaan.

Heb jij nog andere do’s en don’ts of tips? Vergeet ze niet met me te delen!

 

Dit vind je misschien ook interessant; 7 voordelen van een intieme bruiloft.

Dit vind je misschien ook interessant; 10 redenen om te trouwen in het buitenland.

Dit vind je misschien ook interessant; tips organisatie van een festival wedding.

Please leave a Comment