Je vriendinnen/zussen als bruidsmeisjes

Geplaatst door in Special moments op 26 oktober, 2017 0 Comments 09e8cf81101b681e2b8980ecf5d4616e-2

Als we het het hebben over bruidsmeisjes denken we al gauw aan schattige kleine meisjes die voor de bruid uitloopt tijdens het binnenkomen en lieflijk de rozenblaadjes strooien. Zo’n mooie dag als je bruiloft wil je natuurlijk delen met je zussen en vriendinnen. Nodig ze niet alleen uit, maar ga een stapje verder en vraag ze de geweldige rol als bruidsmeisje te vervullen.

In Amerika kennen ze ook de bridesmaids en groomsmen. Je zult nu vast wel meteen denken aan een groepje dames en heren die in dezelfde outfit naast de bruid en de bruidegom staan. En vooral ook de ruzies over welke jurkjes gedragen worden. Te Amerikaans en over the top, zeggen we dan. Maar is dat ook zo? Wat is de diepere betekenis van bridesmaids? Vast niet alleen dat het leuk staat op de foto (belangrijk detail, dat wel).

Je vriendinnen/zussen als bruidsmeisjes ceremonie bruidegom bruid

Photography: Tyson French

De bruidsmeisjes is een traditie die way back gaat. In Romeinse tijden moesten er verplicht ongetrouwde vrouwen mee met de bruid, zelfs op dezelfde manier gekleed, om de bruid te beschermen tegen kwade geesten.

In sommige tradities werden groomsmen ‘Bride’s Knights’ genoemd, omdat ze de bruid bij de bruiloft wegdragen. Best-case scenario: Ze namen haar van haar afkeurende familieleden om te worden herrenigd bij de man van wie zij hield, en beschermde haar tegen de kidnappers (hm?). Het andere, meer duistere scenario: zij waren de ontvoerders van de bruid. Het is van mening dat de ‘best man’ rol voortkomt uit de 16e eeuwse Germaanse Gothen, als de bruidegom die de bruid ontvoerde. De best man stond toen naast de bruid tijdens de ceremonie om te voorkomen dat vijanden of familieleden haar kwamen halen en ervoor zorgde dat ze niet wegliep. Yikes! Het had niets te maken met gezelligheid, ze waren er om te beschermen en te getuigen.

Je vriendinnen/zussen als bruidsmeisjes ceremonie bruidegom bruid

Photographer Daniel Milligan

Gelukkig hebben de bruidsmeisjes en bruidsmannen vandaag de dag veel andere taken dan die van hun voorouders. Ze zijn, laten we zeggen, de PA’s van de bruid. Ze zijn er voortdurend om haar bij te staan, haar te helpen en ze blussen alle kleine brandjes voordat de bruid er zelf achter komt. Een bruidsmeisje kan verschillende taken hebben voor en tijdens de bruiloft. De bruidsmeisjes helpen mee met het uitzoeken van de jurk, organiseren je vrijgezellenfeestje en op de dag zelf houden zij de sleep vast, zorgen zij voor het gastenboek en begeleiden zij de gasten. En ’s avonds… dan zorgen zij er natuurlijk voor dat iedereen los gaat op de dansvloer! Zorg ervoor dat ieder bruidsmeisje haar eigen taak krijgt, om scheve gezichten te voorkomen.

Je vriendinnen/zussen als bruidsmeisjes ceremonie bruidegom bruid

Peyton Rainey Photography

De bridesmaids zijn dus niet alleen maar ceremonieel, ze hebben een echte taak. Naast die taak is het een prachtige manier om de vrouwen die veel betekenen voor jou, als bride, een bevestiging te geven van hun rol. Je besties zijn vaak degene die je heel goed kennen en je nog langer kennen dan je verloofde. Ze kennen de ups en de downs, en hebben je gesteund tijdens liefdesverdriet en delen in al je geluksmomenten. De taak van bruidsmeisje is een big deal, want het betekent dat je heel erg belangrijk bent voor de bruid. Over het algemeen zijn het zussen en/of beste vriendinnen die deze taak krijgen. Het maakt natuurlijk niet zoveel uit hoeveel bruidsmeisjes je kiest, maar over het algemeen zijn het er max vijf. Naast de echte taak, is het dus een hele mooie manier om je vriendinnen om je heen te hebben en hen die speciale rol te geven!

Je vriendinnen/zussen als bruidsmeisjes ceremonie bruidegom bruid

Mari Sabra Photography

Dan is er natuurlijk ook nog het esthetische aspect – het staat simpelweg heel erg mooi om een bridal party te hebben, inclusief groomsmen, die een mooie outfit dragen. Je hebt in dit opzicht meerdere opties. Je kunt alle bruidsmeisjes dezelfde jurk laten dragen in dezelfde kleur, één die jij hebt gekozen of in overleg met alle bruidsmeisjesJe kunt een moodboard sturen van kleuren die je mooi bij elkaar vindt passen, en vragen of ze daaruit zelf een kleur willen kiezen van een jurk die in meerdere kleuren te krijgen is – een mix van dezelfde jurk dus. Je kunt ook de bridesmaids vrij laten in het type jurk dat ze willen dragen – de manier waarop je daar een geheel van maakt is door ze laten kiezen uit een kleurenpalet. Als je bijvoorbeeld alles in blush pink wil hebben, maak je een paar kleurenopties en stuur je die door (of ga samen shoppen) en laat je ze daar zelf een jurk bij uitkiezen. Als één van de elementen – model, kleur of palet – hetzelfde is dan wordt het altijd een geheel. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de laatste optie, laat de bruidsmeisjes zelf het model kiezen, dan is het ten eerste een jurk die ze vaker kunnen dragen én laat je hun persoonlijkheden vrij. De taak van bruidsmeisje wordt een stuk minder leuk als je een jurk draagt die niet lekker zit of die niet jouw stijl is.

Je vriendinnen/zussen als bruidsmeisjes ceremonie bruidegom bruid

Photographer: Tessa Tadlock

Ik houvan de diepere betekenis van bridesmaids, maar wat vind jij van het hebben van een bridal party? Denk je dat het op deze manier ook binnen een Nederlandse bruiloft kan?

Please leave a Comment