Father of the Bride

Geplaatst door in Special moments op 16 juni, 2013 0 Comments

Het is vaderdag dus even een momentje voor “Father of the Bride”. Een bruiloftstraditie waarbij vaders een grote rol spelen: het weggeven van de bruid. Leuk, maar waar komt deze traditie vandaan en waarom doen we het eigenlijk?

In vroegere tijden werd het weggeven van de bruid gezien als een zakelijke transactie.  Zij werd geruild tegen geld en aanzien en door het weggeven gaf de vader van de bruid aan dat hij de deal wel zag zitten en akkoord ging met deze ruil.

Hoe oud je ook wordt, je blijft altijd ‘daddies little girl‘. Het moment dat je aan de arm van je trotse vader richting je bruidegom loopt, is vaak emotioneel. Het symboliseert liefde, genegenheid en het overdragen van zorg aan de bruidegom, maar ook een beetje loslaten… Het toont daarnaast aan dat je ouders hun zegen geven aan het huwelijk en achter je staan. Ondanks de allesbehalve romantische herkomst is het nu dus zeker de moeite waard om deze bitterzoete traditie in ere te houden!

Het weggeven is een zeer emotioneel moment waar jullie best even de tijd voor mogen nemen. Een mooi moment waarop vaders nog even iets liefs kunnen zeggen tegen hun dochter en schoonzoon. Vaak worden dochters, door de spanning van het moment, bij hun aanstaande echtgenoot ‘gedropt’ en draait de vader zich daarna meteen om, om vervolgens plaats te nemen op zijn stoel. Neem je tijd, loop langzaam over de loper naar je bruidegom en geef je vader nog een lieve kus op zijn wang als een symbolisch afscheid.

Aan de arm van haar vader loopt de bruid naar de bruidegom. Zij loopt aan de rechterkant van haar vader en neemt later ook plaats aan de rechterkant van de bruidegom. Bij het verlaten van het stadhuis of kerk loopt de bruid aan de linkerkant van de bruidegom. Vroeger was dat omdat de bruidegom dan beter bij zijn zwaard kon,  om zichzelf en zijn vrouw te verdedigen.  Zijn zwaard zat namelijk rechts aan zijn zij.

Hierbij een verzameling van mooie vader en dochter momenten. Heb lol samen zoals op de dansvloer, heb een special moment voordat jullie richting het ja-woord gaan, als hij er niet meer bij kan zijn geef je vader dan toch een plaats en vaders die ook de schoonzonen in hun hart sluiten. Pak een tissue (of twee) en kijk naar enkele van mijn favorieten:

Father of the Bride vaderdag special moments father of the bride bride aisle

8twenty8 Studios

Father of the Bride vaderdag special moments father of the bride bride aisle

Amanda Rose Photography

Father of the Bride vaderdag special moments father of the bride bride aisle

8twenty8 Studios

Father of the Bride vaderdag special moments father of the bride bride aisle

– Pink Hedgehog Photography

Please leave a Comment