De kosten van trouwleveranciers op een bruiloft

Geplaatst door in Tips&Tricks op 13 maart, 2017 0 Comments budget bruiloft plannen kosten

Wat ik veel in mijn omgeving hoor is “Als je het woordje bruiloft ervoor zet, dan is het meteen 2 x zo duur”. Veel mensen gaan er vanuit dat dit een marketingtruc is en er onterecht veel geld gevraagd wordt. “Waarom vraagt een goede trouwfotograaf wel 1500 of 2000 euro voor een paar uurtjes werk op een bruiloft? Dat is wel heel erg makkelijk verdiend! Ik kan net zo goed mijn oom/neef/vriendin/buurvrouw vragen om wat foto’s te nemen.” Deze vraag ga ik in mijn blog vandaag eens bespreken. Want is dat zo? En zo, waarom? Allereerst: Wat kost een bruiloft nou precies? Dat is een goede vraag! De kosten voor je bruiloft heb je natuurlijk volledig zelf in de hand, je kan namelijk zo groot uitpakken als je zelf wil. Aan een gemiddelde bruiloft wordt ongeveer € 17.500,- uitgegeven. Hierbij telt de belangrijkste regel; hoe meer gasten, hoe hoger de kosten. Veel bedrijven rekenen namelijk een bepaald bedrag per gast bijvoorbeeld bij de receptie, bij het diner of de feestavond. Daarom hebben ook veel mensen een onderscheid tussen dag- en avondgasten. Voor je bruiloft is het slim om een budgetplanning te maken, hoeveel wil je waar aan uit geven? Om deze te kunnen maken is het wel handig om een beetje te weten van welke kosten er komen kijken bij een bruiloft. Wij zullen je een handje helpen>> het bepalen van je trouwbudget.

Once in a lifetime

Het is hartstikke logisch dat mensen kritisch zijn op de prijzen. Elke euro die je bespaart op een onderdeel, is er één die je kunt uitgeven aan iets anders, zoals geweldige uitnodigingen of een mooie trouwlocatie. Maar ik wil graag uitleggen wat er achter de prijs van deze leveranciers zit. Hoe is die prijs eigenlijk opgebouwd? Een bruiloft is vaak de meest belangrijkste feest in iemands leven. Bruidsparen (vooral de bruiden, sorry girls) kunnen zich daarom heel erg druk maken om de kleinste details van een bruiloft. Je hebt al jaren van deze dag gedroom en je weet dat je het maar een keer op deze manier kunt vieren. Een echte once in a lifetime expercience. Je weet dus precies hoe en wat je wilt. Nou ja, je hebt inspiratieborden vol met ideeën en je Pinterest addiction loopt wellicht een beetje uit de hand. Er zijn vaak meerdere meningen bij betrokken (ouders, vrienden etc) want je wilt het graag voor iedereen goed doen. De lange aanloop naar een bruiloft zorgt voor meerdere keren veranderen van gedachten, wat een grote druk kan leggen op leveranciers en mensen betrokken bij de bruiloft om te zorgen dat het “perfect” gedaan wordt.

De bloemist

Bloemen haal je toch zo van de markt? Nou, als je beetje goed kijkt naar welke type bloemen ze op de markt hebben kan ik je zeggen dat dit toch zeer groot verschil is. Een goede bloemiste zorgt bij een bruiloft dat alle bloemen in perfecte conditie zijn. Zo heb je niet half verwelkte, ongeopende of andere lelijke bloemen. Gaat speciaal vroeg in de ochtend naar de bloemenveiling om de mooiste bloemen te selecteren. Vaak op zoek naar de speciale wensen van het bruidspaar, die je niet standaard hebt in een bloemenwinkel. Daarnaast besteld zij bijzondere bloemen die het verschil maken tussen een boeket op de keukentafel en een echt bijzonderbruidsboeket. Hoe leuk die tulpen ook staan in een vaasje, je wilt op de BIG day toch graag iets bijzonders. Zekers als je net als mij gek bent op bloemen! Ze zorgt voor de juiste kleurcombinaties. En maakt er een mooie compositie van, eventueel nog afgewerkt met mooi lint. Handenarbeid dus! En ja, die uren tellen mee.

De kosten van trouwleveranciers op een bruiloft weddingplanner budget

De trouwfotograaf

Dan de neef of buurvrouw die een mooie camera heeft en best wat foto’s wil maken van jullie bruiloft. Weet wel dat er risico’s aan kleven. Je neef heeft misschien heel mooie foto’s gemaakt op vakantie in Thailand, maar kan hij ook goed belichte en scherpe foto’s maken in een donkere kerk of trouwzaal? Heeft hij de juiste apparatuur en kennis in huis om écht mooie portretfoto’s te maken? Weet hij waar hij op moet letten als jullie poseren tijdens de fotosessie zodat jullie er op je mooist op komen? Vergeet hij niet ook foto’s te maken van details zoals de trouwringen, de bloemen, de gedekte tafels en de bedankjes? Wat als zijn camera er halverwege de dag mee ophoudt of zijn batterij leeg is? Of als zijn computer crasht en al je foto’s zijn weg? Als je kunt leven met deze risico’s is het zeker een goede optie! Maar je bruiloft kun je nooit meer overdoen; je trouwfoto’s die (naast je kersverse hubby, het trouwboekje en de trouwring) toch je enige tastbare wat je overhoudt aan de dag. Helemaal niet zo’n gek idee dus om daarin te investeren.

De kosten van trouwleveranciers op een bruiloft weddingplanner budget

De weddingplanner

Helpt een wedding planner ons om controle te houden over ons budget? Natuurlijk ja! Een weddingplanner werkt met de budget wat het paar wil besteden. Veel bruidegoms denken dat het inhuren van een weddingplanner  een verspilling is van geld, maar het is precies het tegenovergestelde. Een weddingplanner heeft vele contacten en samenwerking en kent de markt en leveranciers heel goed. Zij kan jullie bruiloft organiseren en adviezen geven. Terwijl het voor een bruidspaar pas de eerste keer is dat ze een bruiloft organiseren. Daarnaast bespaart met de bruid en bruidegom met een weddingplanner een hoop tijd. Ik denk dat dit is de reden waarom steeds meer bruidsparen, ja grooms, zich wenden zich tot dit soort diensten.

De bruiloftstyliste

Ja, DIY daar weten we alles van. Lekker knutselen. Maar wil je een echt mooie look en op de dag zelf niet bezig houden met alles klaarzetten, opruimen dan doe je er goed aan om een styliste in te huren. Natuurlijk kun je nog steeds enkele DIY acties uitvoeren, maar geloof me. Je zult stiekem verbaasd zijn in hoeveel tijd het je gaat kosten. Een bruiloftstyliste neemt de tijd om jullie te leren kennen (tijd), maakt een uitgebreid stylingplan (nog eens tijd), locatiebezoek, logistieke afhandeling, meetings, telefoontjes en mailtjes (tijd, tijd, tijd), planning en zo veel meer. Bij een kant en klaar pakket kunnen de prijzen laag gehouden worden, maar aangezien je bij een bruiloft geen kopie wilt maar echt persoonlijke aankleding, zit er bij deze custom made stylingdienst met meer service uiteraard een ander prijskaartje aan. Maar jullie (en jullie gasten) zullen het verschil zeker ervaren. Wanneer je op de locatie binnenstapt en oooh’s en aaah’s hoort.

De kosten van trouwleveranciers op een bruiloft weddingplanner budget

De trouwlocatie

Een trouwlocatie sluit vaak haar deuren voor andere gasten. Julie willen tenslotte green part crashers of aan jullie bruidsdiner zitten in een vol, rumoerig restaurant. Prijzen gaan omhoog om exclusiviteit te kunnen geven. De locatie huurt extra personeel in om goede snelheid in het serveren te kunnen garanderen en werkt tot in de nacht door.

De kosten van trouwleveranciers op een bruiloft weddingplanner budget

Lauren Balingit

Investering

Alle leveranciers zijn fanaten en passievol voor trouwen, creatievelingen en vaak kleine maar gedreven ondernemers. We investeren geld in apparatuur. Een fotograaf alleen al heeft vaak al voor enkele duizenden euro’s aan apparatuur. We besteden naast de dag zelf nog talloze uren aan voorbereiding. Er komt meer werk bij kijken dan alleen op de dag zelf. Vanaf het moment dat je mij belt of mailt, investeer ik tijd in jullie. We ontmoeten om alles door te spreken, ik maak een offerte, je hebt nog wat vragen die ik via de mail beantwoord, we bellen nog een keer. En ook tijdens het gehele planningsproces zijn er diverse keren waarbij we meetings (=tijd) hebben. Dit is aanzienlijk grotere tijdsinvestering, dan bij een zakelijke klant of wanneer het gaat om een eenvoudige verjaardag.

Daarnaast hebben we nog de algemene kosten voor het ondernemen. Denk aan onze apparatuur, vervoer, verzekeringen, marketing, pensioen, scholing en huisvesting, moeten worden terugverdiend met het geld dat we binnenbrengen met betaalde opdrachten. En van wat er overblijft, gaat ook nog eens de belasting af. Wat er nog rest na aftrek van deze kosten, is het echte inkomen van de leverancier. Vandaar die prijzen, die door veel mensen als hoog worden ervaren, maar die eigenlijk heel realistisch zijn als je als bloemist, weddingplanner of andere leverancier je boterham moet verdienen.

De kosten van trouwleveranciers op een bruiloft weddingplanner budget

Hopelijk is hiermee een stukje duidelijker waar de kosten voor een trouwleverancier gaan zitten. Als je iets niet zelf wilt doen en wilt uitbesteden aan een professional vanwege tijdgebrek of gebrek aan kennis, dan zit daar een prijskaartje aan vast. Uiteraard heb je een budget waar je aan moet houden en kun je niet in alles “top of the bill” aan leveranciers hebben. In een volgende blog neem ik jullie mee hoe je het meeste uit je budget haalt. Stay tuned!

Please leave a Comment