Meet Jeau&

Geplaatst door in Vendor Love op 9 maart, 2015 0 Comments Schermafbeelding 2015-02-28 om 15.07.25

Deze week op de blog een vendor met wie ik erg graag samenwerk: Joke van Jeau&. Ze is een getalenteerd calligrapher (wat dat is lees je zo). Veel plezier met lezen!

1. Wie is Jeau&?

Mijn naam is Joke (aka Jo) en ik ben het gezicht achter Jeau&. Ik woon samen met mijn man David en dochtertje Eliza van bijna 4 maanden in Dordrecht, een prachtige oude stad die de laatste jaren steeds meer leuke ondernemers aantrekt. Ik werk vanuit huis als ontwerper en illustrator. Dat is fijn, want daardoor kan ik Eliza gewoon thuis houden. Hoewel het nog een flinke uitdaging is om veel aan werk toe te komen met zo’n hummeltje dat toch ook aandacht wil! Gelukkig wonen opa en oma vlakbij en kunnen die als het nodig is vaak wel eventjes op haar passen.

Meet Jeau& trouwhuisstijl stationery leverancier kalligrafie drukwerk

 2. Wat houdt je job als calligrapher in?

Als calligrapher of kalligraaf (maar dat klinkt veel suffer vind ik ;-), richt ik mij nu hoofdzakelijk op de wedding industry. Voor een bruiloft zijn de mogelijkheden van kalligrafie heel uitgebreid. Van enkel geadresseerde enveloppen tot uitnodigingen tot een complete huisstijl. Denk aan menukaarten, naamkaarten, liturgieën of programma’s, wegwijs borden, trouwgeloften, gastenboeken, bedank kaarten en-zo-voort.
Met een koppel (in de praktijk meestal de bruid) overleg ik over hun wensen. Dit kan face to face, maar ook via mail, telefonisch of via Skype. Ik vind het altijd prettig om wat plaatjes te zien van wat zij ongeveer willen. Vaak hebben zij ook al een Pinterest board waar ik veel uit kan halen. Het is dan zaak om het echt concreet te gaan maken, want bruidsparen vinden vaak veel verschillende dingen mooi. Ik help hen dan bij het kiezen van een bepaalde stijl, die ook goed aansluit bij de sfeer van hun grote dag. Vervolgens ga ik snelle schetsen maken of ga ik direct met kalligrafie en/of watercolor aan de slag. Tussendoor app ik foto’s naar hen, zodat ze kunnen aangeven wat ze ervan vinden of om keuzes te maken tussen versies. Vervolgens maak ik de onderdelen digitaal en ga ik ze op de computer bewerken en samenvoegen tot een geheel dat naar de drukker kan. Het bruidspaar kan zelf met het digitale bestand naar een drukker gaan, maar ik kan dat ook voor hen regelen als ze dat wensen.
Naast drukwerk voor bruiloften ontwerp ik ook huisstijlen voor (kleine) bedrijven, soms een website/blog, geboortekaartjes enzovoort.

Meet Jeau& trouwhuisstijl stationery leverancier kalligrafie drukwerk

3. Hoe ben je er op gekomen om calligrapher te worden en hoe lang ben je er al mee bezig?

In 2013 zijn wij getrouwd. Samen hebben we toen onze uitnodiging vormgegeven. Toen ik op Pinterest rondscharrelde voor inspiratie zag ik veel uitnodigingen en enveloppen met kalligrafie. Eigenlijk wilde ik ook wel zulke mooie geadresseerde enveloppen, maar met de kalligrafie techniek die ik beheerste (met een brede pen) kreeg ik niet dat mooie moderne effect wat ik op al die andere uitnodigingen zag. Ik heb het toen even geparkeerd en heb mijn enveloppen gewoon netjes met pen geadresseerd. Na mijn bruiloft ben ik nog eens verder gaan kijken en kwam erachter dat de gebruikte techniek ‘copperplate calligraphy’ was. Ik ben me hier toen in gaan verdiepen en heb de techniek me eigen gemaakt. Het leek mij dat er in Nederland meer mensen zouden zijn die deze kalligrafie wilden toepassen in hun huwelijks uitnodigingen of welk ander drukwerk dan ook. In Amerika (en veel andere landen) is het al langere tijd een grote trend en meestal is het dan een kwestie van tijd voordat het ook naar Nederland overwaait. Ik ben er dus vanaf half 2013 mee bezig. Bijna 2 jaar alweer.

4. Waar haal je je inspiratie vandaan?

De meeste inspiratie haal ik van Pinterest. Er zijn daar zoveel mooie dingen te vinden. Verder is Instagram een erg goede bron. Ik volg een aantal calligraphers uit verschillende landen. Zij zijn mij echt tot inspiratie en voorbeeld. Meet Jeau& trouwhuisstijl stationery leverancier kalligrafie drukwerk

5. Heb je een favoriete stijl op gebied van thema/styling?

Qua stijl houd ik erg van bohemian en organic. Dit uit zich vaak in zachte, romantische kleuren, soms dingen met bloemen of planten, eenvoud en elegantie. Soms bestaat een werk dan alleen uit kalligrafie, maar vaak is het ook gecombineerd met watercolor achtergronden of illustraties van planten en/of bloemen. Dit brengt dan twee van mijn technieken bij elkaar, wat ik erg leuk vind om te doen.

6. Wat was je leukste opdracht tot nu toe?

Mijn leukste opdracht tot nu toe was denk ik een bruiloft voor een Turks-Nederlands stel. Ze wilden een behoorlijk uitgebreid pakket aan drukwerk, maar het moest allemaal supersnel gebeuren omdat de trouwdatum al heel snel was. Ik was hoogzwanger en het was best pittig om deze opdracht op tijd af te krijgen, maar het is gelukt en het bruidspaar was er erg blij mee. Met de bruid heb ik veel gemaild, ge-appt en geskyped tijdens het proces. Erg leuk. Bij de overdacht van de laatste materialen hebben we elkaar toen even kort ontmoet. Heel grappig was dat, want het voelde alsof we elkaar echt een beetje kenden.
Op dit moment ben ik ook met een heel bijzondere opdracht bezig, namelijk de huisstijl voor de bruiloft van mijn nichtje, de dochter van mijn broer en haar vriend. Heel bijzonder dat ik dat voor hen mag doen. En het wordt prachtig: organic, rustiek, eenvoudig en fris. Heel erg leuk en ik kan ook echt niet wachten tot hun grote dag in september.

Meet Jeau& trouwhuisstijl stationery leverancier kalligrafie drukwerk

7. Enkele secret tips voor brides to be?

Zorg dat al het drukwerk voor je bruiloft echt past in de sfeer van de dag. Dat is best moeilijk, want vaak is het drukwerk iets wat je gaat regelen als de rest van de dag nog niet helemaal duidelijk is qua stijl. Het nadenken over het drukwerk dwingt je dan in feite om ook na te denken over al die andere onderdelen. Het is mooi als de stijl van de uitnodigingen ook weer terugkomt op de dag zelf. Dan krijg je echt een huisstijl en dat geeft samenhang. Je kunt dan zien dat er echt over nagedacht is. Kies iets wat heel dichtbij jullie zelf ligt, dat drukt een persoonlijk stempel op de dag. En of je nu kiest voor kalligrafie in de ontwerpen of niet, gekalligrafeerde enveloppen zijn eigenlijk altijd een succes. Het staat heel luxe en het is een genot om zo’n prachtig geschreven envelop in de bus te krijgen. Het feest begint ook voor de gasten dan al met voorpret. Je kunt tijdens onze workshop leren kalligraferen, zodat je je eigen enveloppen kunt schrijven. Heb je daar toch geen tijd voor in de drukke periode voor de bruiloft, dan wil ik het met alle liefde voor je doen!

8. Noem een willekeurige talent dat je hebt en mensen nog niet weten?

Haha, een willekeurig talent. Ik ben gezegend met twee creatieve ouders (ieder op hun eigen manier) en ik ben erg blij dat ik veel van die creatieve talenten heb mogen erven. Waar ik erg van geniet en wat ik (al zeg ik het zelf) erg goed kan, is breien. Truien, vesten, mutsen, sjaals. Maakt allemaal niet uit, ik brei het. Voor mijn eigen bruiloft heb ik echt een heel mooie diepblauwe kanten omslagdoek gebreid. Die doek maakte mijn outfit helemaal af.
Daarnaast weten veel mensen denk ik niet dat ik eigenlijk ook creatief therapeut ben. Heel soms werk ik nog wel eens samen met een oud collega en begeleid ik mensen op een creatieve manier bij het verwerken van heftige gebeurtenissen uit hun verleden of coach ik hen in het vinden van levensdoelen, het aanbrengen van structuur of het opbouwen van een gezond zelfvertrouwen. Ik heb dit werk een behoorlijke tijd gedaan met kinderen, jongeren en volwassenen met psychische problemen. Erg intensief, maar ook erg leuk werk.

 Nieuwsgierig geworden ga naar de website van Jeau& voor nog meer van haar te zien. Daarnaast kan ik je vertellen dat ik samen met Jeau& een superleuke workshop Moderne Kalligrafie voor beginners organiseer. Voor de intermediate en creatieve (wedding)professionals hebben we een masterclass. Absolute aanrader!

Please leave a Comment