Zo bepaal je je trouwbudget

Geplaatst door in Tips&Tricks op 12 december, 2014 2 Comments trouwen bruiloft huwelijks budget tips

Je bent ten huwelijk gevraagd. Na de eerste periode van pure happiness is het nu tijd voor de real deal; de wedding planning. Na de eerste gesprekken die je hierover met je hubby-to be hebt komt het belangrijkste; wat mag het gaan kosten? Trouwen kost geld. Hoeveel precies, dat heb je voor een groot deel zelf in de hand. Jullie bruiloft is namelijk zo duur als jullie hem zelf maken.  Een budget opstellen voor je bruiloft is echt een must. Zo weet je precies wat je te besteden hebt en hoeveel je waaraan uit kunt geven. Hieronder vind je dé tips voor het bepalen van je trouwbudget.

Het is erg moeilijk om van het verschrikkelijke trouwbudget een ‘sexy’ en ‘leuk’ onderwerp te maken. Maar, let’s face facts, jullie wedding budget beïnvloedt ALLE bruiloftskeuzes. Behalve dan die ene meest belangrijke – degene met wie je gaat trouwen! Het maakt niet uit of je een budget van 7000 of 70.000 euro hebt, je moet nog steeds zorgvuldig nadenken waar je je geld aan gaat besteden.

#1 Do your research!

Een gemiddelde bruiloft kost rond de € 15.000,- Hoe meer gasten, hoe hoger de kosten. Onderzoek welke mogelijkheden er zijn qua leveranciers en locaties. Je zult zien dat er een hoop prijs én kwaliteit verschil is. Maar het kan je wel een goed beeld geven van een gemiddelde prijs. En ja, soms betaal je wat meer, maar dan heb je ook wel echt toppers. Niks is zo jammer als bezuinigen en voor de goedkoopste semi-professional gaan die vervolgens een dienst niet goed levert. Ik heb dit wel eens mee gemaakt met bijvoorbeeld de bruidstaart. Het bruidspaar besloot niet te kiezen voor mijn preferred vendors en koos iemand van het internet.  De leverancier leverde de taart met gebreken op; schuin, door de doos beschadigd en ging doodleuk naar huis zonder iets te doen, het bruidspaar achterlatend met een geruïneerde bruidstaart. Misschien was het dus toch beter om iets meer research te doen en voor een professional te gaan.

#2 Stel een wishlist op

Wat zijn de belangrijkste elementen op je bruiloft? Vind je mooie, tastbare herinneringen erg belangrijk dan is een topfotograaf je belangrijkste op je wishlist. Wil je dat je gasten echt puur kunnen genieten van heerlijk eten, ga dan voor je nummer 1 cateraar.  Of wil je absoluut dat je bruiloft eindigt met een feest waar nog weken- en maandenlang over gesproken wordt als het topfeest van het jaar, bezuinig dan niet op de muziek. Door prioriteiten te stellen kun je  (veel) geld uitgeven aan onderdelen van de bruiloft die jullie belangrijk vinden, en minder aan onderdelen waar jullie minder waarde aan hechten.

#3 Wie betaalt er?

Hebben jullie al een hoop opzij gezet of moet je nog een gedeelte sparen. Stel een haalbaar budget op én hou je daaraan. Zijn jullie ouders van plan om een bijdrage te leveren of krijg je bijvoorbeeld je trouwjurk cadeau? Belangrijk om dit mee te nemen in je budget. Als je ouders willen mee betalen, hoeveel zeggenschap willen ze dan? Willen ze er iets voor terug? Denk in ieders geval aan een bedankje voor hun gulle gift of hulp.

#4 Get organised

Maak een budgetplanner aan. Doe het met bijvoorbeeld een Excel spreadsheet of een lijstje. Doe in ieders geval iets om je uitgaves (en je budget goed in de gaten te kunnen houden. Als je geen goed overzicht heb, zou je zomaar eens ongemerkt je budget voorbij kunnen overschrijden.

#5 Stel een realistisch trouwbudget op

Maak een schatting van wat ieder onderdeel van de bruiloft gaat kosten. Doe dit zo realistisch mogelijk om achteraf tegenvallers te voorkomen. Let hierbij op wat je wensen zijn. Een kasteel heeft bijvoorbeeld weer hele andere kosten dan trouwen bij je ouders in de tuin. Niet alleen qua bedrag, maar ook omdat er hele andere zaken geregeld moeten worden.

#6 Onvoorziene kosten

Er kunnen altijd elementen duurder uitvallen of kosten worden gemaakt waar je niet op gerekend had. Houd daarom, naast de gewone kosten, ook altijd rekening met onvoorziene kosten. Reken hiervoor ongeveer 10% van het budget.

Wil je het beste uit je trouwdag en budget halen, dan kun je altijd overwegen een weddingplanner in te schakelen. Ja, dit gaat ten koste van je budget, maar hierdoor bespaart het je veel zoekwerk, tijd en uiteindelijk ook geld, doordat je de juiste keuzes kunt maken. Een weddingplanner kan je de beste leveranciers aanleveren en weet tips en tricks om te besparen op je kosten. 

 

(2) Awesome folk have had something to say...

 • Stella - Beantwoorden

  15 december 2014 at 3:02 pm

  Hmmm, een gemiddelde bruiloft kost -volgens mij, hihi- helemaal niet zo veel hoor! Zoals je zelf al schreef: het is wat je er zelf van maakt.

  Wij waren voor bijna 5000 klaar. Als ik dat aan andere stellen vertel kijken ze met grote ogen aan. Een ieder die op onze bruiloft is geweest heeft gezien hoe fijn we het voor elkaar hadden. Een top fotograaf, prachtige locatie middenin de bossen op de Veluwe, een catering bedrijf uit Amsterdam (5 broden en 2 vissen heet dit ontzettend goede catering bedrijf), alle versiering zelf gekocht of gemaakt, op de trouwringen ontvingen we korting, zo ook op het pak en de jurk en zo kan ik nog wel even doorgaan… Daarnaast kiezen veel mensen er tegenwoordig voor om gratis voor de wet te trouwen. Dat scheelt ook al een flinke duit!

  Natuurlijk: superleuk als je bruiloft zoveel kost en dat je dat kunt betalen! Top. Maar met een boel creativiteit en een heleboel lieve mensen om je heen kom je ook ver.

  • Janina - Beantwoorden

   15 december 2014 at 4:52 pm

   Hi Stella,
   Dank je voor je reactie. Je hebt gelijk wat ik opschreef klopt niet helemaal, althans komt blijkbaar niet goed over. Het gemiddelde bedrag wat besteed wordt door Nederlandse bruidsparen is 15.000 euro. De gemiddelde bruiloft kosten is moeilijk te zeggen, want ja, inderdaad een bruiloft kan je zo gek maken als je wilt! Het is totaal afhankelijk van aantal gasten (major factor), trouwlocatie (wel/niet zelf catering), het aantal en type activteiten, de duur van de dag etc. etc. Super om te horen over trouwen midden in de bossen op de Veluwe. Te gek!

Please leave a Comment