Tips voor corona en je bruiloft!

Geplaatst door in Tips&Tricks op 19 maart, 2020 0 Comments annuleren bruiloft corona virus tips

Een bruiloft plannen kan onder normale omstandigheden, zeker zonder weddingplanner, al behoorlijk stressvol zijn. Maandenlang ben je bezig geweest met de perfecte trouwlocatie, de beste leveranciers tot de details van de jurken van de bruidsmeisjes. Misschien zelfs de datum met een speciale reden of betekenis. Jullie hadden alles tot in detail uitgedacht. En nu vallen al jullie plannen in duigen. Help!

  • In Nederland moeten ALLE events geannuleerd worden als er meer dan 100 mensen komen. Het wordt aangeraden om zoveel mogelijk events te vermijden en te annuleren. Een officieel verbod op bruiloften is er nog niet.
  • In België moeten ALLE events geannuleerd worden, ongeacht het aantal bezoekers.
  • Alle horecagelegenheden zijn gesloten t/m 6 april 2020! Dit heeft grote gevolgen voor alle bruiloften, want geen enkel diner of trouwfeest in een horecagelegenheid kan nog plaatsvinden!

Trouw je in de dagen voor 6 april? Dan is gelden deze regels dus voor  jouw bruiloft. Trouw je in mei of in de maanden daarna? Het is nu nog te vroeg om daar al iets over te zeggen. Er kan nog heel erg veel gebeuren en alles kan nog alle kanten op. Nu annuleren kost je sowieso geld, en zo lang er nog geen reden toe is zou ik je zelf aanraden om de situatie met de week aan te kijken.

Tips voor bruiloften tijdens de corona-crisis:

Kijk kritisch naar je gastenlijst.Tips voor corona en je bruiloft!

Wellicht kun je in een kleinere variant de bruiloft vieren en kun je op een later tijdstip nog eens de receptie of borrel houden waarop je iedereen uitnodigt. Inclusief goede muziek zodat het ondanks het ontbreken van de officiele trouwceremonie toch een memorabel en geweldig trouwfeest wordt

Huur een videograaf en leg herinneringen vast

Een videograaf is altijd al een hele waardevolle toevoeging, maar nu misschien des te meer. Investeer in een videograaf die de trouwceremonie opneemt, zodat je dit later nog kunt delen met mensen die helaas niet bij konden zijn. Denk aan opa’s of oma’s die vanwege gezondheidsrisico niet aanwezig konden zijn.

Check alle annuleringsvoorwaarden van je leveranciers

Bekijk in de algemene voorwaarden wat de annuleringsvoorwaarden zijn. Heb je een bruiloft gepland op een datum later dit jaar, dan kun je nog op tijd voorzorgsmaatregelen nemen en de schade beperken. Voor bruiloften na 6 april is er vooralsnog geen maatregel en dus zijn leveranciers in hun recht om de annuleringsvoorwaarden te laten gelden. Ze lopen behoorlijk inkomen mis als je besluit – zonder actieve overheidsmaatregelen –  in het drukke trouwseizoen je bruiloft annuleert. Ze hebben mogelijk andere bruidsparen geweigerd voor deze datum en lopen nu inkomsten mis.

Ga in gesprek met je leveranciers

Kan je bruiloft niet doorgaan door het corona virus, ga dan in gesprek met je leveranciers. Alle leveranciers zijn bereidwillig om hier het beste van te maken. Voor alle partijen zowel jullie, maar zeker ook voor de leveranciers die hier hun inkomen mee verdienen, is dit rampzalig. Let op; is je bruiloft voor 6 april gepland, dan zijn er bepalingen vanuit de overheid. Voor de periode erna is dit niet van toepassing. Daarom is een annulering of verplaatsing niet iets vanzelfsprekends. Heel eerlijk: dat is niet uit harteloosheid, maar omdat de crisis de evenementensector bijzonder hard treft. Als iedereen alle opdrachten van 2020 moet doorschuiven naar 2021, valt er voor iedereen een volledig boekjaar weg. Alle leveranciers zullen erg hun best moeten doen om het hoofd boven water te houden. De mensen met wie jullie samenwerken waarderen

het ongetwijfeld enorm dat jullie daar rekening mee houden.

Ga voor een relatief rustige datum

Wellicht zijn er mogelijkheden om de bruiloft te verschuiven. In het drukke hoogseizoen zijn de weekenden al vergeven. Nog maar weinig beschikbare zaterdagen? Dan kan je altijd overwegen om te trouwen in het najaar, op een week- of zondag, … Je feest zal er zeker niet minder mooi door worden! Door het verschuiven van de datum is voor jou wellicht het probleem opgelost, maar de leverancier verschuift het financiële probleem wel aangezien zij op die dagen ook andere bruidsparen ruimte hadden kunnen geven. Inkomstenderving, wat voor sommige het einde van hun bedrijf kan betekenen waar ze met hart en ziel voor werken! Wees lief en kijk of het mogelijk is om je bruiloft bijvoorbeeld op een doordeweekse dag te vieren. Des te groter is de kans dat al je reeds eerder gekozen leveranciers gezamenlijk op de die dag beschikbaar zijn. Scheelt je bovendien een hoop nieuw zoekwerk én heeeeeeel veel stress!

Verplaats naar laagseizoen

Heb je ook al aan een herfst of winterbruiloft gedacht? Aangezien het weer in Nederland zo wisselvallig is als wat spaart het je de zorgen of je binnen of buiten gaat vieren. Met styling en de juiste settings creëer je net zo’n prachtige sfeer als wanneer je buiten op het gras zou trouwen. Believe me! En is het niet zo dat na deze social distancing we ons samenzijn extra moeten waarderen. Maakt het dan echt uit of je binnen of buiten bent?

Trouwen in 2021

Ja, dat is ook zeker een optie. Bedenk je wel dat leveranciers en trouwlocaties extra fees (kunnen) opleggen voor een datum in dit jaar. Zoals ik hier eerder aangaf zijn deze plekjes daardoor niet beschikbaar voor nieuwe klanten en dus inkomstenderving. Daarnaast is ook de beschikbaarheid weer een nieuwe vraag. Er zijn al genoeg locaties en leveranciers die opdrachten hebben staan voor volgend jaar. Zeker de populaire.

Informeer je gasten over COVID-19

Laat je ceremoniemeester een brief sturen met een opsomming van wat je als bruidspaar hebt geregeld qua corona en zeg je gasten op een leuke manier de bruiloft letterlijk en figuurlijk corona-vrij te houden. Geef aan dat gasten ECHT thuis moeten blijven als ze zich ook maar een beetje ziekig voelen.

Gun jezelf die traantjes

Je leefde zolang toe naar jullie mooiste dag, en nu dien je die alsnog uit te stellen. Een dag die je je zo anders had voorgesteld. Besef dat uitstel geen afstel is. Maar wellicht voel je je teleurgesteld of verdrietig. Snap ik, heel begrijpelijk in deze situatie en dat mag ook. Laat dat traantje maar rollen, het geeft je de kans om je emoties te verwerken. Praat met elkaar, en met je familie en vrienden. Jullie liefde is sterk genoeg en na deze hele crisis is het er dubbel zo veel reden om te proosten. Namelijk de liefde voor elkaar en het fijne samen kunnen zijn met je vrienden en familie. Gezondheid staat nu even voorop.

Informeer je gasten over jullie beslissing

Heb je het emailadres van iedereen? Een eenvoudige boodschap, met of zonder jullie nieuwe datum, zal duidelijkst zijn. Indien je de voorkeur zou geven aan een persoonlijk belletje met je (belangrijkste) genodigden, dan kun je de gastenlijst verdelen tussen jou, je partner en jullie goede vrienden of familie. Indien je denkt dat gasten vragen zouden hebben rond reeds geboekte hotels of vluchten, kun je proactief eerst even zelf contact opnemen met het hotel in kwestie. Maar sowieso zal iedereen begripvol zijn – het betreft tenslotte… overmacht.

Update je trouwwebsite

Heb je een trouwwebsite dan kun je ook op de website info delen over de voorzorgsmaatregelen en eventuele wijzigingen. Zo weten je gasten dat je er druk mee bezig bent en voorkom je talloze telefoontjes of mailtjes. Kun je misschien iemand inschakelen die het contact hierover met je gasten heeft? Dan kun je een beetje rust behouden.

Stuur een change the date!

De save the date kennen we al. Het is het kaartje dat je stuurt voorafgaan aan de officiële trouwuitnodiging om te zorgen dat mensen de datum alvast reserveren. Ga je de trouwdatum wijzigen en is je trouwuitnodiging al verstuurd. Stuur dan een “Change the Date”. Mooi vormgegeven in de sfeer van je trouwkaart, om toch nog even de nadruk te leggen op het mooie feest en het vastleggen van de liefde. Daar waar het uiteindelijk allemaal om gaat.  Er zijn ook manier om een digitaal kaartje te versturen, dus mochten de kosten oplopen door alle wijzigingen dan kun je ook dan toch nog een mooie draai aan geven.

Regel een trouwverzekering!

Altijd een aanrader! Zoals je ook bij een vakantie een annuleringsverzekering regelt, kun je dat ook doen voor een bruiloft. Sluit je hiervoor een verzekering af, vraag jezelf dan eens af waarom je dat niet voor je bruiloft doet. Het gaat tenslotte om een heleboel geld wat je uitgeeft bij een bruiloft. Daar is zelfs een vakantie maar een fractie van. Hierbij cover je zaken als ziekte van het bruidspaar, overlijden van een naaste of een andere reden waardoor de bruiloft niet door kan gaan. Het verschilt per verzekeraar wat er gedekt is. Laat je daarom even goed informeren over deze trouwverzekering, de mogelijkheden en wat wel/niet gedekt is. Corona wordt door geen een trouwverzekering gedekt, maar zorg dan in ieders geval dat alle overige risico’s goed geregeld zijn. Als je nu een huwelijksverzekering afsluit, zal COVID-19 niet gedekt worden.

Vier jullie dag toch

Jullie kozen jullie datum, en griften hem voor altijd in jullie ziel. Zelfs al beleef je jullie huwelijksdag (nog) niet met alle toeters en bellen, zal de datum altijd symbool staan voor jullie liefde voor elkaar. Zoek een kleine, maar betekenisvolle manier om te vieren. Plan een speciale dag thuis met een bezorgmaaltijd van jullie huwelijkscateraar, bloemen van jullie bloemist en geniet van jullie favoriete film – mét bijhorende wedding bubbels.

Kom je ondanks alles niet uit of wordt de stress je te veel. Schakel een weddingplanner in! Weddingplanners zelf kunnen de situatie niet veranderen, maar nemen wel het vervelende werk uit handen omtrent het verplaatsen van de bruiloft. Een kleine investering, maar zo kun je toch met iets meer rust je bruiloft geregeld hebben. 

Please leave a Comment