De biologische bruiloft

Geplaatst door in Tips&Tricks op 25 november, 2014 0 Comments biologische bruiloft buiten trouwen

Een verantwoorde levensstijl is tegenwoordig erg belangrijk. We willen liefdevol leven, bewust kiezen en duurzame keuzes maken. Hierbij hoort gezond en biologisch eten, weten dat kleding en voedsel geproduceerd wordt op maatschappelijk verantwoorde wijze en vooral energiezuinig leven. Wanneer je graag bewust en verantwoord leeft, kun je dit ook doorvoeren op de mooiste dag van je leven. Door het organiseren van een biologische bruiloft!

Trouwjurk: eco en fair

Misschien wel hét belangrijkste op jouw trouwdag, in ieder geval voor ons vrouwen, is DE JURK. Er zijn tegenwoordig steeds meer bruidsmodezaken die ecologische jurken verkopen. Of go vintage! Vermaak een tweedehands trouwjurk  tot een exemplaar dat absoluut uniek is. Vintage is duurzaam in een hip jasje! Hij is dan misschien niet van ecologisch materiaal, maar je hergebruikt de jurk en dat is ook absoluut duurzaam. Een aanrader is bijvoorbeel Laura Dolls in Amsterdam. Wil je jouw jurk na de bruiloft een tweede leven geven, en hoef je er niets voor terug? Er zijn stichtingen die veel moois met jouw gebruikte trouwjurk kunnen doen, zoals Stichting Farmit.

It´s a digital world

Maak je eigen persoonlijk trouwwebsite. Je kunt hier ook nog eens veel meer kwijt dan in je uitnodiging. Hier kun je niet alleen de datum, tijd en locatie delen, maar nog meer aanvullende informatie zoals jullie verlovingsfoto´s, wie de getuigen zijn, familiefoto´s. Je gasten worden hierdoor nog meer bij de bruiloft betrokken. Gasten kunnen direct op de website aangeven of ze wel of niet komen. Handig!  Ook kun je de uitnodigingen per e-mail versturen. Klinkt misschien saaier dan dat het is. Zorg voor een mooi ontwerp waarin jullie love story naar voren komt. Het is wel aan te raden om een grafisch ontwerper in te schakelen voor een professioneel ontwerp. Bijkomend voordeel van het versturen van een email of maken van een website is dat het scheelt in drukkosten.

Ga bewust om met de kilometers

Bedenk voor welke trouwlocatie er het minst gereisd hoeft te worden, voor jullie als stel, maar vooral ook voor al jullie gasten. Bekijk hoe je op de dag zelf de trouwceremonie en het feest zo op elkaar kunt laten aansluiten dat er geen overbodige kilometers hoeven te worden gemaakt. Wees creatief, zet een huifkar in, maak er een mooie wandeling van, ga met z’n allen op de fiets of stap in een tuktuk.

(H)eerlijke cateraar

Genieten van het eten is voor gasten een belangrijk onderdeel van de bruiloft. Lokale seizoensproducten zijn the way to go als je voor biologische catering op je bruiloft gaat. Er zijn verschillende cateraars te vinden die met biologische producten werken. Eerlijk en gezond eten, dat zoveel mogelijk uit de directe omgeving wordt gehaald zonder toevoeging van schadelijke middelen en/of bestrijdingsmiddelen. Zo kunnen jullie gasten ook kennismaken met biologisch eten, wie weet overtuig je iemand om dit vaker te doen!

De biologische bruiloft duurzaam cateraar buiten bruidsjurk biologisch bedankjes

Serveer biologische drankjes

Van lunch tot diner, van sap tot wijn en champagne: alles is biologisch te verkrijgen. Biologische drankjes zijn er in allerlei soorten en maten en worden volop aangeboden door producenten van biologische voeding. De heerlijke vruchtensappen, denk aan bijvoorbeeld Bionade of Belvoir, zijn heerlijk en zien er in hun mooie flessen ook nog eens feestelijk uit. Maar denk ook aan de biologische wijn, bier en natuurlijk de champagne. Waar je ook nog op kunt letten is of het eten ook fair trade is (bijvoorbeeld de koffie, thee en chocolade). Zo ga je nóg een stapje verder in het verwezenlijken van een échte ‘groene’ bruiloft.

Duurzame huwelijkscadeaus

Cadeaus horen bij een bruiloft. Kun je prima een duurzame twist aan geven! Waarschijnlijk leven jullie al jaren samen, dus een keukenmachine heb je echt niet meer nodig. Hoewel, kun je wel gezonde, biologische superfood smoothies mee maken 😉 Jullie kunnen in plaats van spullen ook ‘ervaringen’ cadeau vragen, zoals een bezoek aan een spa, restaurant, workshop of museum. Ook leuk: een abonnement op wekelijkse biologische boodschappen.  En als je eigenlijk echt niets hoeft, dan kun je altijd vragen aan een donatie voor een goed doel. Het leukste is het als mensen ook daadwerkelijk iets voor het goede doel kunnen meebrengen of maken.

Duurzame trouwlocatie

Kies voor een restaurant met een biologische kaart, of doe eens echt gek en vier een boerenbruiloft op het erf van een biologische boerderij!

Bedankjes met een groen hart

Bloembollen, zaden, kleine plantjes, fair trade gelukspoppetjes, zelfgebakken lekkers: ook de huwelijksbedankjes kun je makkelijk een groene twist geven.

De biologische bruiloft duurzaam cateraar buiten bruidsjurk biologisch bedankjes

Please leave a Comment